Διακοπές στην Άνδρο

Χώρα

androsΑπέχει 36 χιλιόμετρα από το Γαύριο, το οποίο αποτελεί το λιμάνι του νησιού. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, καταλήγοντας σε ένα μικρό νησάκι που πάνω του είναι κτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο. Είναι εντυπωσιακή αισθητικά πόλη και συνδυάζει την παλιά πόλη με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με την καινούρια πόλη με τα επιβλητικά αρχοντικά που κτίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα, στην ακμή της ναυτιλίας του νησιού.
Αξίζει να επισκεφτείς το «Ναυτικό Μουσείο» που βρίσκεται στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη και διαθέτει αξιόλογα ομοιώματα πλοίων, το «Αρχαιολογικό Μουσείο», δωρεά του Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το ίδρυμα «Πέτρου και Μαρίας Κυδωνιέως», όπου εκτίθενται έργα διαφόρων καλλιτεχνών καθώς επίσης και την «Καϊρειο Βιβλιοθήκη» όπου εκτός από σπάνια βιβλία του φιλοσόφου Θεόφιλου Καϊρη, διατίθενται πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις.
Η χώρα απαρτίζεται από τα εξής χωριά: Βουρκωτή, Αποίκια, Πατούρια, Στενιές, Στραπουργιές, Υψηλού, Μεσαθούρι, Λάμυρα, Μαίνητες, Πιτροφός, Ζαγανιάρι, Κατακαλαίοι, Σάσα, Κουρέλι, Αλάδου, Αλαδινού, Βακόνι, Μεσαριά, Βραχνού και Λειβάδια.

Κόρθι

Ο Δήμος Κορθίου εκτείνεται στο νότιο κομμάτι του νησιού και απέχει 36 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου. Στην περιοχή δεσπόζουν δύο ορεινοί όγκοι ανάμεσα στους οποίους απλώνεται η κοιλάδα του Κορθίου , για να καταλήξει στον όμορφο «Όρμο», που αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Δήμου.
Στις πλαγιές πλέκεται ένα υπέροχο δίκτυο από λιθόστρωτα μονοπάτια ,που ενώνει τα γραφικά χωριά της περιοχής και δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να συναντήσει μοναδικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή αποτελεί το μονοπάτι που διασχίζει τα «Διποτάματα». Ένα φαράγγι μήκους 7 χιλιομέτρων ανάμεσα στα χωριά Κοχύλου, Συνετί και Βουνί. Το πλακόστρωτο καλντερίμι (το οποίο αποτελούσε το μοναδικό τρόπο σύνδεσης του Κορθίου με τη Χώρα μέχρι τη δεκαετία του 1950) συναντά τοξωτά γεφύρια, γούρνες, φράγματα και πολλούς νερόμυλους , που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η περιβάλλουσα βλάστηση είναι πυκνή και η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πολλών ειδών ζώων και πτηνών.
Ο επισκέπτης αξίζει να περπατήσει μέσα στα χωριά, να ανέβει στο «Κάστρο της Φανερωμένης» στου Κοχύλου, να δροσιστεί στις δεκάδες πηγές , να βρει ξεκούραση στα αναρίθμητα ξωκλήσια που στολίζουν τις πλαγιές και στις Μονές των Τρομαρχίων και των Φλετρών .
Ο Δήμος Κορθίου απαρτίζεται από τα εξής χωριά: Όρμος Κορθίου, Αηδόνια, Κόρθι , Μοσχιώνας, Αμονακλειού, Πίσω Μεριά, Αϊπάτια, Καππαριά, Αλαμανιά, Αγιά Μαρίνα , Χώνες, Ρωγό, Επισκοπείο, Λαρδιά, Γιαννισαίο, Κοχύλου, Βουνί, Συνετί.

Υδρούσα

Έχει ως κέντρο της το λιμάνι του Γαυρίου, αλλά το ενδιαφέρον των περισσοτέρων στρέφεται στο γραφικό κόλπο του Μπατσίου, περιοχή που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το Γαύριο και παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια!
Αξίζει να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής και τη Ζαγορά στην Παλιαόπολη , η οποία αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού.
Ο Δήμος Υδρούσας απαρτίζεται από τα εξής χωριά: Αμμόλοχος, Βιτάλι, Βαρύδι, Καλιβάρι, Μυρμηγκιές, Χάρτες, Γίδες, Σιδώντας, Παλαιστού, Φελλός, Άνω Φελλός, Μπατσί, Κατάκοιλος, Άγιος Πέτρος, Παλοιόπολη, Ατένι, Άρνη, Ρέμματα, Απροβάτου.