Ράφτινγκ στην Ελλάδα: Πού, πώς και τί…

Rafting

 

Το rafting είναι ένα άθλημα που απαιτεί ομαδικάτητα και συνεργασία. Το μόνο που ζητάει από πλευράς νερών είναι ένα πλωτό ποτάμι: Από εκεί και πέρα, το πόσο γαλήνιο ή ορμητικό είναι, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Έτσι, το raftingμπορεί να προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, περνώντας σε από περιοχές άγριας ελληνικής φύσης, ή να σου ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, αναγκάζοντάς σε να παλέψεις με καταρράκτες και βράχους.

 

Οι εταιρίες που οργανώνουν καταβάσεις προσφέρουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, και το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι να ξέρετε κολύμπι στη θάλασσα. Ένα ακόμη απαιτούμενο στοιχείο είναι η διάθεση για συνεργασία. Εάν κάποιος δεν συνεργαστεί και δεν ακολουθήσει τις οδηγίες του αρχηγού του πληρώματος, υπάρχει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος ανατροπής της βάρκας. Για αυτό το λόγο, το raftingχρησιμοποιείται από εταιρίες οι οποίες θέλουν να δουν τους υπαλλήλους τους να χτίζουν συνεργατικές σχέσεις.

 

Η διαδικασία μιας ημέρας rafting

 

Συνήθως συναντάτε τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος (και των υπολοίπων πληρωμάτων) στην εταιρία, φοράτε τις στολές και κατευθύνεστε στην αφετηρία της κατάβασης. Με το που σθάσετε στο ποτάμι, θα ξεκινήσει το μάθημα. Οι υπεύθυνοι θα σας δείξουν τι ακριβώς πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Στην κάθε βάρκα, κάθονται έξι με οκτώ άτομα, το πλήρωμα, ο ένας απέναντι από τον άλλον, στα μπαλκόνια της βάρκας. Υπάρχει, βέβαια, και ο οδηγός, ο οποίος δίνει τα προστάγματα και πρέπει να είναι έμπειρος και εξειδικευμένος στο rafting.

 

Ένα πράγμα που, ως πλήρωμα, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας στο raftingείναι ότι το κουπί δεν είναι μέσο ώθησης (άλλωστε ο ίδιος ο ποταμός ωθεί τη βάρκα) αλλά για να κατευθύνει τη βάρκα στο σωστό σημείο, να «φρενάρει» κλπ. Οι στάσεις για ξεκούραση, καφέ, βουτιές και φαγητό είναι, βέβαια, κι αυτές μέσα στο πρόγραμμα μιας ημέρας rafting.

 

Οι δυσκολίες

 

Τα στενώματα και η κλίση επηρεάζουν την ταχύτητα, ενώ ο όγκος και τα εμπόδια είναι αυτά τα οποία θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την πιθανότητα ανατροπής της βάρκας μας.

 

Οι κατηγορίες στη δυσκολία του raftingείναι από βαθμό 1 μέχρι βαθμό 6, ανάλογα με τη στασιμότητα των νερών, τους βράχους, τα εμπόδια, τις κατηφόρες, τα αφρισμένα νερά. Ανάλογος είναι και ο βαθμός δυσκολίας που πρέπει να επιδεικνύει το πλήρωμα, η ικανότητα στην ταχύτητα ελιγμών, κλπ. Οι βαθμοί 1-2 είναι οι πιο εύκολοι, με τον βαθμό 2 να ζητάει στοιχειώδεις ικανότητες κολύμβησης. Η κατηγορία 3 έχει «ζωηράδα» και απαιτεί ικανότητα του πληρώματος και πεπειραμένο οδηγό, ενώ στην κατηγορία 4 δεν πηγαίνεις, εκτός αν είσαι πολύ έμπειρος και ζητάς συγκινήσεις στη ζωή σου. Πάντως, οι εταιρίες raftingδεν αναλαμβάνουν κατηγορίες 5-6, αφού εκεί, πλέον, γίνεται λόγος για τεράστιες πτώσεις, άμεσα αντανακλαστικά, ψυχραιμία και πολύ μεγάλη επικινδυνότητα.

 

 

Ο εξοπλισμός

 

Η βάρκα: Από 3,5 μέχρι 6 μέτρα, διαθέτει πολλούς αεροθαλάμους, ώστε αν τρυπήσει σε κάποιοσημείο, να εξακολουθεί να μπορεί να επιπλεύσει

Το κουπί και το κράνος

Στολή από neoprene τύπου Long-john, και από επάνω,αδιάβροχο, ειδικό για να μην περνάει καθόλου νερό στο σώμα. Επίσης, neoprene κάλτσες και αθλητικά παπούτσια.

 

Όλα αυτά, τα εξασφαλίζει η εταιρία ράφτινγκ.

 

Τοποθεσίες για ράφτινγκ στην Ελλάδα

 

Η ποικιλομορφία του ελληνικού εδάφους, της πανίδας και της χλωρίδας, τα αξιοθέατα και οι βαθμοί προσβασιμότητας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το ποτάμι που θέλουμε να κατέβουμε. Τα πιο κλασικά ποτάμια για ράφτινγκ στην Ελλάδα είναι:

 

Πελιπόννησος:

Στην Αρκαδία, ο Λούσιος, τρίτου βαθμού, συνδυάζεται με επίσκεψη και στην Καρύταινα. Ο ποταμός Νέδα (ο μονοςποταμός με θηλυκό όνομα!) είναι απίστευτου φυσικού κάλλους!

 

Αιτωλοακαρνανία:

Πανέμορφης  διαδρομής, δευτέρου βαθμού, ιδανικού για αρχάριους, ποταμός είναι ο Εύηνος στη Ναύπακτο.

 

Ευρυτανία:

Ράφτινγκ στην Ευρυτανία κάνεις στον Αχελώο, στον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη

 

Βόρεια Ελλάδα:

Ίσως στην Ήπειρο να βρίσκεται η καρδιά του ράφτινγκ στην Ελλάδα. Πολλά ποτάμια, διαφορετικού μήκους και βαθμού δυσκολίας, κάνουν την Ήπειρο τον παράδεισο του ράφτινγκ. Έτσι, ο Βοϊδομάτης, στην Κόνιτσα, προσφέρει ευκολία και ομορφιά, ενώ ο Αώος, πιο δύσκολος , προσφέρεται για ράφτινγκ όλες τις εποχές. Ήπια και ιδανικά για αρχάριους ποτάμια είναι ο Βενέτικος και ο Αλιάκμονας στα Γρεβενά. Ο μεγαλύτερος, βέβαια, ποταμός για raftingείναι ο Άραχθος,του οποίου η διαδρομή κρατάει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 6 ώρες, με πολλές εναλλαγές στο τοπίο και το βαθμό δυσκολίας…

Ό,τι και να επιλέξετε, μην ξεχνάτε ότι η ασφάλειά σας είναι πάνω απ’όλα. Ατυχήματα έχουν σημειωθεί πολλά, γι’αυτό εμπιστευτείτε μόνο πιστοποιημένες εταιρίες και οδηγούς.

Σημαντικά

  • Μην αποχωρίζεστε ποτέ το κράνος και το σωσίβιό σας
  • Μέσα από τη στολή, μη φοράτε βαμβακερά είδη, καθώς δεν επιτρέπετε τον εξοπλισμό να σας κρατήσει σε σταθερή θερμοκρασία
  • Καλό είναι να έχετε μια πετσέτα, το μαγιό σας και ένα εφεδρικό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Προτιμήστε παλιά παπούτσια, γιατί σίγουρα θα φθαρθούν.
  • Πάρτε αδιάβροχηφωτογραφική μηχανή!

Add Comment