Ταξίδι στη Κωνσταντινούπολη

Δεν μ΄ αρέσουν τα ταξίδια, τα αεροπλάνα, τα πλοία, το πιο μακρύ ταξίδι μου ο καναπές μου. Γι’ αυτό όταν ανακοίνωσα ότι θα πάω στην Κωνσταντινούπολη όλοι αντιμετώπισαν την απόφαση μου με σοκ και δέος. Η οικογένεια μου απ’ όλες τις πλευρές κατάγεται από εκείνα τα μέρη και ήθελα να πάω να δω. Τα χρόνια έχουν περάσει, οι συνωστισμοί σε αποβάθρες έχουν εκλείψει…

Κωνσταντινουπολη

 

Όπως ήταν φυσικό πήγα με αεροπλάνο αφού βρήκα φθηνά αεροπορικά εισητήρια. Μπαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη έπαθα ένα ψιλό σοκ. Διάσπαρτες δωδεκαώροφες και πάνω πολυκατοικίες μέχρι εκεί που βλέπεις. Αυτή είναι η Πόλη; Για πρώτη φορά ευχαρίστησα τον Θεό που έμενα στην Αθήνα. Όχι αυτή δεν ήταν η Πόλη αλλά δεν ήταν και αυτό που είχα πλάσει εγώ στο μυαλό μου. Η Πόλη λοιπόν δεν είναι βυζαντινή, δεν είναι μεσαιωνική, έχει τα τείχη της, έχει το υδραγωγείο της αλλά μέχρι εκεί. Σε κάποιους μαχαλάδες της έχει σταματήσει ο χρόνος στο 1900 και οι αριστοκρατικές πολυκατοικίες της παρακμάζουν, άλλοι πάλι δεν έχουν τίποτα το παλιό, το περασμένο. Η παλιά Πόλη έχει κήπους, παλιά διώροφα και τριώροφα ξύλινα πρώην σπίτια – νυν ξενοδοχεία, παλιά μαγαζιά, δρόμους πέτρινους. Όμως η Πόλη είναι Ιstanbul. Ο δρόμος του Πέραν είναι Istiklar, σαν την Ερμού στον κύβο. Υπάρχουν δρόμοι ολόκληροι με εμπορικά μαγαζιά, μεγάλα εμπορικά κέντρα που δεν θυμίζουν απολύτως τίποτα. Τα παραθαλάσσια προάστια όπως το Ορτάκιοϊ είναι πανέμορφα. Σ’ όλο το ταξίδι κυριαρχούσε η υποψία της guzel Istanbul της απέναντι πλευράς, την οποία ουδέποτε είδαμε μαζί με τους συνταξιδιώτες μου καθώς τρέχαμε πίσω από την ξεναγό σαν πρόβατα.

Διαμονή

Τόσο εγώ όσο και οι συνταξιδιώτες μου, ως γκρούπ, ήμασταν «καταδικασμένοι» να μείνουμε στην πλατεία Ταξίμ. Όσοι πάτε πρώτη φορά και θέλετε να δείτε τα αξιοθέατα καλά είναι να κλείσετε ένα ξενοδοχείο στην παλιά Πόλη για να μην ξεποδαριαστείτε -το Yesil Eve είναι από τα καλύτερα. Όσοι θέλετε καλοπέραση, λίγο εκτός είναι το Ορτάκιοι, ένα προάστιο με αρκετά ξενοδοχεία, δίπλα στον Βόσπορο. Τέλος όσοι από εσάς δεν έχετε πρόβλημα με τα χρήματα στο Ciragan Palace κατευθείαν και βγάλτε και καμιά φωτογραφία να μας την στείλετε για παρηγοριά.

Αξιοθέατα

Η Αγία Σοφιά και το Μπαλουκλί για μένα ήταν όπως τα φανταζόμουν. Την υπόγεια δεξαμενή του Ιουνστινιανού δεν την ήξερα πάλι γι’ αυτό και δεν την είχα φανταστεί. Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Αν πάτε στο Τοπ Καπί δηλ. στο σαράι των σουλτάνων να επιμείνετε να πάτε στο Χαρέμι- το οποίο είναι έξτρα χρήματα αλλά αξίζει καθώς όλα τα εγκλήματα εκεί έγιναν. Επίσης να προσέχετε το περίφημο μπαλκόνι με θέα τον Βόσπορο διότι κλέβουν. Η Μονή της Χώρας είναι η χαρά της βυζαντινής αγιογραφίας. Πριγκηπόνησα, ο Πύργος του Λεάνδρου και ο Πύργος του Γαλατά αν προλάβετε καλά είναι. Επίσης Πατριαρχείο, Παναγία των Βλαχερνών και άλλες εκκλησίες. Όποιος μπει στην Μεγάλη Σχολή του Γένους να μας στείλει καμία φώτο γιατί είναι μετά από άδεια. Συνεχίζω με αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο με τις τοιχογραφίες του Μεγάλου Παλατίου, πίσω από το Μπλε Τζαμί, καθώς και το μουσείο της καλλιγραφείας, το οποίο νομίζω θα ανοίξει με το νέο έτος. Όσοι είστε λάτρεις του τουρκομπαρόκ συνίσταται ανεπιφυλάκτως η επίσκεψη στο Ντολμά Μπαχτσέ, όσοι δεν είστε προσέξτε.

Διασκέδαση

Αν δεν είστε πτώματα το βράδυ, όπως εγώ, άκουσα ότι υπάρχουν κάτι κλαμπ κοντά στον Πύργο του Γαλατά (ευθύνη δεν φέρω). Όσοι είστε με το ταξιδιωτικό γραφείο θα σας πάνε για ανατολίτικους χορούς. Όσοι μπορείτε πηγαίνετε στους δερβίσιδες, οι οποίοι έχουν σχεδόν καθημερινά παραστάσεις.

Φαγητό

Καθώς θα τρέχετε για να προλάβετε να δείτε την Πόλη σταματήστε να φάτε στην αγορά των μπαχαρικών στον Παντελή. Στην είσοδο της αγοράς μία στενή πόρτα που σας οδηγεί σε μία σκάλα πάνω από την αγορά και σε ένα εστιατόριο που ο χρόνος άφησε ανέγγιχτο. Εντάξει είναι λίγο ακριβό. Στην παλιά Πόλη είναι τα εστιατόρια με τα κεφτεδάκια κάτι σαν τον Θανάση στο Μοναστηράκι. Βέβαια εκτός από κεφτεδάκια σερβίρουν πιλάφι και φασόλια πιγιάζ και είναι φοβερά καθαρά.

Εκτός από αυτά το σημαντικότερο είναι τα ζαχαροπλαστεία. Αν δεν πάτε να φάτε γλυκά στο Σαράι στην Ιστικλάρ και προφιτερόλ στον Ιντζέ, λίγο πιο κάτω, απλώς δεν είδατε τίποτα, δεν φάγατε τίποτα.

Σημαντικότερο πάντων αν δεν θέλετε να αναπολείτε με τρόμο το ταξίδι σας στην Πόλη νερό πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο.

Shopping

Αν θέλετε να ψωνίσετε παραδοσιακά τούρκικα προϊόντα στην Καπαλί Τσαρσί θα βρείτε τα πάντα. Αν απλώς θέλετε να ψωνίσετε ρούχα, παπούτσια κλπ στην Ιστικλάρ. Υπάρχουν και εμπορικά κέντρα και ό,τι θέλετε, χρήματα να έχετε.

Πηγη:road trip

Add Comment